събота, 21 юни 2014 г.

Ние и природата

Интересни неща се случват напоследък. Земетресения. Наводнения. Първо в Сърбия, сега у нас.

Кога природата ни отмъщава? Или по-скоро реагира адекватно на вандалското ни съзнание. Човешката мисъл боледува от собствената си деструктивност. На всичко ни е ясно, че някои болести – може би едни от най-тежките на съвремието ни, както и редица природно-екологични проблеми са създадени от самите хора, и то с комерсиална цел. Предполагам, чували сте и за 300 на брой личности, които управляват света. На някои може би им е угодно да си правят милиони в ущърб на човечеството, но тези безчинства увреждат организма ни, флората и фауната и екоравновесието. И застрашават бъдещето ни на Земята. Нямаме право да разсъждаваме егоистично и да разрушаваме. Природата не ни е даденост в смисъла да правим с нея каквото поискаме, защото ако тя поиска, може да ни погуби и заличи от картата на света. Разбира се, че е по-силна от нас и безпощадна, но нейните закономерности провокираме и ние. Последните солидни наводнения бяха през 2012 в село Бисер. Паметни са и онези през 2005. Властолюбивите управляващи в момента са толкова заети с евентуалните си оставки и казуса “Пеевски-Василев”, че съвсем безропотно нехаят за бедственото положение. Така още веднъж доказахме липсата на всякаква готовност да се справим с капризите на времето.

Свлачища, замърсени водоеми, затлачени канализации, неправилни отводнителни методи. Застрояването – неправомерно, прекомерно, некачествено и несъобразено с градоустройствените планове. Масово изсичане на гори. Че дъждът прекали –  прекали. Индикациите, че сме се самозабравили, също са видими. Защо обаче невинни хора трябва да се потърпевши? Да губят покриви над главите си, цели домове и коли, покъщнина? Всичко това, в което са инвестирали години наред. Това ли е наградата за бедния и изстрадал народ?

Чу се и обвинителна версия срещу системата ХААРП, към която интерес проявяват най-вече американските военни. Тя представлява резонансно оръжие, лазер. Изследва йоносферата и влияе на климата. Конспиративните теории край нямат, но системата е факт. Дали тя е виновна или просто природата ни напомня за себе си… няма нужда да анализираме… Достатъчно е да се стараем винаги да възстановяваме баланса със заобикалящата ни среда и да не нарушаваме естествения ход и ритъм на живот.
снимка: интернет

Да пазим себе си и природата! Да спасим баланса на планетата! Ако има нов Световен ред, нека до него не се стига с цената на войни! И дано природата се смили над нас!

снимка: интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар