събота, 28 юни 2014 г.

Финансова (де)стабилизация?

В последните дни българските медии типично по нашенски създават паника в обществото. Този път спорим за финансовата ни стабилизация. Спекулира се по темата относно евентуален фалит. В сравнение с доста други държави-членки и световните икономически сили определено винаги сме години, милиарди и нива назад, но очевидно не се и прави нещо особено по въпроса да изплуваме. И все пак, не сме съвсем на нулата, тъй като това би означавало масов банкрут – на банки, фирми, учреждения, и съответно преустановяване на дейността им.
Известно време следвах икономика. Учиха ме на пазарно търсене, предлагане и равновесие; прогнозен баланс и разчет и прогнозна схема на паричните потоци; дефицит и резерв; обща и пределна полезност; олигополи; блага и стоки; стокови и фондови борси…
Каквото и да си говорим, фина материя е икономиката. Изисква се не просто търговски, бизнес нюх. А напредничаво, перспективно мислене. Планиране, прогнозиране, ръководене и контролиране на капиталови дялове и облигации. Пазарът на труда е осеян със средно 3000 фирми. Дребният и средният бизнес не функционира като преди. Наистина фалираха хиляди малки и средни предприятия. Замряха отрасли. Запазиха се определени частни сектори, а повечето работодатели третират работниците си като слуги и роби. Неслучайно протестират животновъди, зърнопроизводители, миньори. Не им се изплащат заплати навреме или изобщо, заплащането е ниско, отношението е като в концлагер, оттам респективно и слабата мотивация на заетите предопределя ниското качество на труд. Докато някои финансови мастодонти обогатяват сметките си в швейцарски банки, а други си купуват вили и хеликоптери или разширяват обръча си от фирми, народът стачкува и гладува.
Икономистът Владимир Каролев заяви, че държавата ни не е изправена пред колапс. Че финансовата ни дисциплина е затегната, а банковата ни система е “добре капитализирана и с висока ликвидност”. Паниката у народа се създаде, понеже той приема хиперболизираните репортажи за чиста монета и икономическата необразованост го вкарва бързо в капана на психозата. Започна се инвазия пред ПИБ за предсрочно изтегляне на срочни депозити. Така се губят лихвите и възниква ликвидна криза. 800 000 млн. лева са били изтеглени от вложителите. Хората отново са уплашени за бъдещето си. И са прави. Дим без огън няма. Кой ще им гарантира обезпеченост и рентабилност утре?
“Вчера България издаде десетгодишна еврооблигация за 1.498 млрд евро с годишна доходност от 3.055% и около 250 инвеститори от цял свят купиха части от облигацията. Този факт е ясно и обективно доказателство, че фискалната стабилност в България е факт. Не слушайте фарисеи и фалшиви пророци, даже и да гласувате за тях”, допълва още Каролев.
Не може обаче да ни се вменява какви стабилни икономически показатели имаме и как те били по-добри от коя ли не страна-членка на ЕС. Абсурдно е. Дори само ако погледнем разпределението на средствата в държавната хазна. Все не достигат средства за най-важните компоненти от живота ни, а схемата кой от кого взима и на кого за какво дава е все по-опорочена. Как да сме сигурни, че средствата на редовия данъкоплатец са на мястото си? Как да сме сигурни, че не се заобикаля Закона за обществените поръчки и не се изпират капитали? Че държавата не обслужва и покровителства т. нар. “плуралистични елити”, не изнася ценни блага и не върти престъпна крупна търговия с оръжия, наркотици и какво ли още не? Класовите различия са все по-доловими. Резките двойни стандарти пораждат алюзия за ненеказуемост, непрозрачност и неравнопрвие. Гнусно, цинично, болно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар