сряда, 27 май 2015 г.

Ангел Хубев: Човек трябва да има усет към изкуството, за да създава красиви картини със своите снимки.

Представям ви една нова надежда в сферата на фотографското изкуство - Ангел Хубев! Момчето е на 23 години, от Пловдив, възпитаник на Спортното училище в Града под тепетата, а сега - и на НСА. Занимава се с лека атлетика и обича да снима. Какво казва за себе си той ще разберете в интервюто по-долу, но най-важен отпечатък за себе си оставя чрез разнообразните и интересни изображения, които е създал.


Ангел Хубев: Човек трябва да има усет към изкуството, за да създава красиви картини със своите снимки.

1. Вроден ли е усетът ти към фотографията, или e проявен по конкретна причина?
 - Още от малък исках да имам голям фотоапарат, с който да снимам. Впоследствие се сдобих с детска камера и постепенно сменях апаратурата, докато не стигнах до сегашния ми апарат.

2. Как решаваш къде да позиционираш определен обект?
 - Предимно гледам обектът да е на фокус и да се създава приятна картина. Местоположението зависи според тематиката на снимката. 


3. Какво послание трябва да носи дадена фотография?
 - Всяка снимка трябва да разказва за даден момент, запаметен от фотографа. Мементо, което да разкрива история за дадено събитие.

4. Високата резолюция на снимката ли е най-важният компонент?
 - Съвсем не. Много хора са останали с впечатлението, че високите мегапиксели са определящият фактор за качество, но не е така. Качеството зависи предимно от обектива пред фотоапарата, както и снимащият да улови правилно момента.



5. Каква е разликата при заснемането на хора и пейзажи?
 - По-трудно е да се изкара цялата красота на човек, отколкото от природата ни. (смее се)

6. Какви са тънкостите при обработката на кадрите?
 -  Да не се прекалява с ефектите, както е модерно, за да не се нарушава реалността на снимката. Човек трябва да има усет към изкуството, за да създава красиви картини със своите снимки.


7. Какво ти е мнението за черно-бялата фотография?
 - Интересен начин на снимане. Трябва да почна по-често и аз да снимам така. (смее се)

8. Как разбираш понятието „арт” в снимките?
Арт – всякакви форми на изкуство. Фотографията има безброй форми на изкуство, много от които са уникални и се получават само при конкретни майстори на занаята.


9. Студийни или външни фотоси предпочиташ да създаваш?
 - Лично предпочитам да изляза навън и да успея да попадна на случка, която няма да се повтори. В студиото човек има възможността да контролира случващото се.

10. От комерсиална гледна точка или като изкуство третираш фотографията?
 - Изцяло от гледна точка на изкуството. Моментът, в който това се превърне комерсиално, няма да бъде толкова удовлетворяващо и ще изгуби своя чар.


11. С каква техника за снимане разполагаш?
 - Имам един огледално рефлексен Канон, който ми е първият такъв фотоапарат. Постепенно се сдобивам с обективи и допълнителни материали.

12. Имаш ли любими фотографи, от които се учиш?
 - Имам човек, който ми помага и се уча от него. Смятам го за мое гуру (смее се). Александър Иванов. И съм му много благодарен за времето и старанието, което отделя.


13. Как минава един твой ден обикновено?
 - Ежедневието ми минава винаги различно. Нямам ден, равен на предишния. От момента, в който стана, случките ще са различни.

14. Какви по-специални качества имаш, за които би ти се искало повече хора да научат?
 - Аз съм човек с много хобита и безкрайно много интереси. Предполагам, че пускането на музика по заведения е едно от тях.


15. Кои са любимите ти дестинации за почивка?
- По Черноморието ни любимо местенце е Созопол. Това е град, свързан с миналото. Безкрайно много възможности за снимане по красивите улички на Стария град, както и по скалите около него, го правят едно много добро място за отдих и незабравими спомени.

16. На кои човешки качества държиш?
 - На морал и скромност. Другите качества се градят и по-късно.


17. Какво одобряваш и какво – не в България?
 - Одобрявам, че сме горд народ, който трябва да защитава интересите си. Не одобрявам сегашните ни политици, както и чалгата.

18. Сподели ни някоя своя предпочитана мисъл, афоризъм!
 - “Всичко с мярка”.

19. Пожелай ни нещо!
 - Пожелавам ви много читатели и успех.



Няма коментари:

Публикуване на коментар