неделя, 15 май 2016 г.

РЕНЕТА ХРИСТОВА: НАЙ-ВЪРХОВНОТО ВЛЮБВАНЕ Е ПОСЛЕДНОТО


Вече съм представял в блога ми това слънчево момиче. Моя приятелка, която за щастие остана такава във времето. Време, в което разстоянията и различните пътеки отчуждават все повече. В което все повече загива човешкото в отношенията между хората. Но нека останем позитивни! Важното е да намираш общото, което те свързва с даден човек, за да поддържате близостта си. В тази  талантлива личност продължавам да виждам сходни на моите възгледи за живота, достолепие и емоционална интелигентност. Вече съм я определял като сензитивна, колоритна и проницателна. В предното ни интервю тя заяви, че иска да иска "да остави мастилена диря". Аз и сега ѝ пожелавам това да се случи и много скоро да ни зарадва с първата си книга. Защото ми омръзна дилетанти да превземат пазара с полюциите си, понеже някой още по-голям дилетант им е ударил едно рамо. Тя може да пише във всички жанрове. Прави го завладяващо. И то преди всичко защото е от и със сърце.
Тя е... Ренета Христова... този път в откровена беседа за любовта, която ще се превърне в традиционна рубрика и с други гости. Наскоро си препрочитах "Любов" на Елиф Шафак, написах и няколко стихотворения на такава тематика... Не мога да избягам от тази тема и няма да го правя!
Рени, благодаря ти! А на всички, които ще прочетат това - слънчева пролет, много любов и усмивки! Обичайте се! :)




РЕНЕТА ХРИСТОВА: НАЙ-ВЪРХОВНОТО ВЛЮБВАНЕ Е ПОСЛЕДНОТО



Съществува ли дефиниция за любовта и каква е твоята?
Любовта е... просто любов. Няма нужда от повече определения. 

Любов и обич - в какво се изразява разликата между тези две понятия? 
- Не знам. Повечето хора разбират любовта в смисъла на интимната връзка. На мен пък ми се струва, че любовта е по-силна от обичта и се прилага към живи същества. 'Щото, знаеш ли колко обичам крем супа, ама чак пък любов да изпитвам към нея...

Колко трае любовта?
- агията трае, докато гори желанието.“ Любовта трае, докато хората са си полезни един на друг в развитието си. Тук не става дума за преднамерено използване, нито за някаква изгода. Някъде четох и взех като свое виждане това, че ако някой не се чувства оживен, вдъхновен от присъствието ти, значи просто не го заслужава. Време е вече да се научим, че ако някой реже крилете ни; ако съществуваме около него, а не живеем в истинския смисъл на думата, значи там любов няма.

Любовта от първи поглед не е ли другото име на привличането и симпатията?
- Ами всъщност да. Просто за да не изглежда повърхностно, хората са дали романтичното определение „любов от пръв поглед“.

Какво правиш, когато чувствата ти към даден човек навлязат в рутина?
- Рутината не я правят сметките за вода, мръсните чаши или воденето на детето на детска градина. Рутината си я правят хората, които са заедно. Ако ти е скучно – не бъди ти самият скучен. Ако си уморен – излез от комфортната си зона и направи за себе си нещо ново, неочаквано! Другият човек не е длъжен да ти бъде цирков артист.

Може ли да се каже, че в 21-ви век някой обича истински някого?
- Аз обичам истински някого. 

Отговорност, привързаност, грижа - можем ли да заключим, че това изчерпва любовта на един по-късен етап?
- Не. Може би хората си мислят така, защото на някакъв по-късен етап имат невъзможност да поддържат сексуалния си живот. Но пък начини за проявяване на точно тази близост – много. Така че, виж... дори да остава само това, по-добре, отколкото никога да не ги имало тези чувства към другия или да остава нещо друго с ниска съдържателност. 

Колко пъти си се влюбвала и кой път ще остане най-върховен за теб?
- О, аз се влюбвам непрекъснато... В светещи табели с надпис „OPEN”; в пухкави кучета по улиците; в рокли; в книги, които ти обясняват като на малоумен нещата от живота, но въпреки това не те карат да се чувстваш малоумен. Даже и в малоумници съм се влюбвала. Абе, знаеш ли... най-върховното влюбване е последното. ;)

Кога ревността пречи на интимните отношения между двама души?
- Ревността е или признак на ниско самочувствие, или обикновено чувство на притежание. Когато ревността е невинна игра, лека провокация – не пречи, ако я вземеш сериозно и я използваш редовно – къса и най-силните връзки.

Склонни ли са хора, които толерират изневери, да обичат само един човек, и то трайно?
- Да.





По какъв начин свързваш секса със сърдечната връзка?
- Сексът е най-лесният начин за получаване на привидно усещане за близост. Сексът най-лесно потвърждава твоето физическо съществуване, признато от друг човек.

Компромисите в любовта - задължителни или пожелателни?
- Забранени.

На какви жертви си готова за своя любим човек?
- Мога да пожертвам любовта ни, ако се изискват жертви от мен.

Флуиди, вибрации, химия... тези думи описват ли великото чувство на любов?
- Никога не съм разбирала химията и физиката...

  Как да запазим страстта за по-дълго?
- Извинявай, че ще ти кажа това, но... няма такава рецепта. Повярвай ми, дори и да правиш това, което хората вече знаят – с любимия си човек да правите нови неща, да посещавате различни места – не помага. Каквото и да правите, където и да отидете, вие сте си същите. Може би разделите помагат малко, но пък са доста опасни – може да установиш, че твоя човек не ти липсва и че даже ти е доста по-страстно с плюшената ти играчка, отколкото с него. :D Не, сериозно, ако чувствата ти са мъртви – няма как да ги съживиш, а и няма смисъл.

Съдбовните връзки или случайните, безразборни?
- Дълбоките. 

Мнозина са с някого насила по интереси или просто, за да не са сами. Случвало ли ти се е?
- Да. А на кого не се е?

Как определяш платоничната любов?
- Платоничната любов е подлост, нищета.

 Идеализираме ли в представите си любимия човек?
- В моите представи любимият ми човек е пълен с недостатъци, които проектира върху мен. В реалността това е най-съвършения човек, когото съм срещала.

Какво ще надживее любовта?
- Числата на Фибоначи. 


"Фотоклетките на осветлението вече са уморени от среднощните ви бързи движения по тялото на вашата любов... Дърветата не могат вечно да търпят надписите ви за ВНЛ (вечна неразделна любов)... Вече не може да пращате глуповатите си усмивки на останалите хора... Вече не е мило, когато рисувате сърца навсякъде, по-добре рисувайте пеперуди и по дяволите... оставете ги да отлетят... Когато ви е най-тежко, си тежете на мястото... Входът вече е изход!"


Ренета Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар