събота, 31 май 2014 г.

Негодуванието на един народ

За пореден път народът излезе на протест против социалната аномия. Няма индикации скоро да стихне общественото недоволство и недоверие. Търпяхме достатъчно. Устояхме на предизвикателствата на прехода, а въпросните предизвикателства се оказаха плод на деянията на всички знакови управляващи. Или сигурно на нас самите. Политиците са огледалото на народа. След като той ги е избрал, значи заслужават избора си, бил той добър или лош. А може би политиците ни са твърде добри актьори, които успяха да създадат една идеалистично-утопична рамка, в чиято идея за по-добър живот да повярваме. Зад тази рамка те всъщност умело прикриваха властовите си набези. Близо четвърт век не спряха да се дават грандиозни обещания за светло бъдеще и демократична страна. Настоящите протести са криворазбрана проява на свободно гражданско общество. Вандализмът е най-крайната мярка, но обществото ни се умори от празни думи. Толкова лъгано, толкова подритвано и все още оцеляло, то иска да покаже, че има позиция и трябва да я заяви, за да бъде чуто най-накрая. Няма по-голяма сила от народа. Колкото и дълго да бъде лъган, това не продължава безкрайно, защото той сам въстава срещу неправдата.
Упорито се тиражира слухът, че чрез оставката на финансовия министър правителството има за цел да тушира напрежението, като измести фокуса от протестите. Истината е, че самите протести доведоха до тази оставка, формалната причина за която са неотпуснатите средства на зърнопроизводителите. Стратегията на Дянков бе обвързана с финансова икономия и дисциплина, което не се нрави на повечето министри. Ползвайки се единствено с подкрепата на Бойко Борисов, Дянков все пак демонстрира качествата си на висококвалифициран финансов специалист. Доказателство за тях е икономическа стабилност на страната и похвалите от Брюксел, въпреки че тази стабилност все още няма как да се отрази на отделните ресори и заетите в тях. И тук вече стигаме до монополите и картелите. Те са тези, които извиват ръцете на хората. Ако има някакви други фирми, генериращи високи печалби, то те са близо до кранчето на властта. Част от властта формира и т. нар. „политически чадъри” и покровителства сивата икономика и сенчестия бизнес. Министерство на вътрешните работи дори е получавало дарения от бизнесмени за определени услуги, като така се заобикаля Закона за обществените поръчки. Но въпреки това се наблюдава огромен напредък в борбата срещу организираната престъпност, а също в регионалната политика и благоустройството, образованието и здравеопазването, както и в пътната инфраструктура и в бързото и качествено усвояване на еврофондове. На друго мнение е опозицията. По думите на Меглена Кунева има 300 000 безработни, 2000 фалирали малки и средни предприятия и липса на вътрешно производство, като всичко това се дължи на управлението на правителството, което тя определя като тип „разделяй и владей” и „криминализирана икономика”. Финансовият ексминистър – Пламен Орешарски, от своя страна заявява, че ГЕРБ са „похарчили 18 млрд. лева повече от Тройната коалиция”, а „министерството на Дянков ще струва 6 млрд. лева”. На днешната пресконференция на ГЕРБ Бойко Борисов обаче разкри, че ще получим от Брюксел 12.5 млрд. евро, а Тройната коалиция е оставила след управлението си половин милиард лева дефицит. В интервю Стефан Софиянски спомена, че фискалният ни резерв до момента по оперативни данни е 3 млрд. и 69 млн.
Всяка власт прехвърля вината върху другата. Всяко правителство е допускало грешки в тактическите си ходове. Но днес плащаме цената за всички тези абсурди, за които никой от виновните висшестоящи не си е платил по законов път. Народът излезе от своята инертност и индиферентност, за да покаже, че повече не може да бъде мачкан и да търпи корупция, бюрокрация, приватизация и нечии безчинства. Свобода трябва да има не само по отношение на електроенергията, а във всяко едно направление. Не свободия, а свободен избор. И да не допускаме повече опозицията да проявява тщеславие и демагогия на гърба на народа, яхвайки протестите за реализиране на подмолните си цели, свързани с оставки и предсрочни избори. Нуждаем се от прозрачност, ефективност и справедливост, за да функционира добре държавата ни и да имаме стимул да работим и живеем в нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар